Mer om Getsjötorp

Mer om Getsjötorp

Ta reda på mer än vad du redan vet

Mer om Getsjötorp

Getsjötorp, eller Koltorpet som det också har kallats, är ett större torpställe där det bedrevs jord- och skogsbruk med djurhållning fram till 1940-talet. I sockenboken beskrevs Getsjötorp så sent som 1929 som bebyggd utjord. Mer om Getsjötorps historia på historiesidan.


Getsjötorp är idag en lägergård där det gamla har bevarats och kompletterats med bland annat kapell, vindskydd och ett stort lägerkök.


Karaktären hos gården, det enkla naturnära, har bevarats. Därav är det ett, med dagens ögon sett, enkelt och primitivt boende gården har att erbjuda. 


Istället för bekvämligheter erbjuder Getsjötorp närhet till underbar natur, egen badvik och ett lugn och tystnad som många i dagens samhälle lider brist av.


Lite kort om gårdens byggnader och öppna ytor:


Boningshuset

I det här gamla fina boningshuset har många människor levt. Upp till tre familjer har samtidigt bott i stugans tre rum och kök. Stugan lämpar sig främst för den mindre gruppen.

- Ett nyrenoverat kök med gasolspis, kyl, micro, kaffebryggare och rinnande vatten.

- En härlig storstuga med en stor öppen spis och sittplats för maximalt 25 personer.

- På övervåningen finns det 2 sovrum. 4+7 sovplatser


Ladugården

I den för torparmiljön stora ladugården har det i den södra delen byggts ett stort lägerkök. Enkel standard med gasolspisar och stekbord. Lämpligt för den större gruppen. Gott om arbetsyta och och stora kokkärl m.m. möjliggör matlagning till något hundratal personer. Sittplats för ca 70 personer. Porslin, glas och bestick finns till hudratalet personer.


Mellandelen av ladugården är ett öppet utrymme med högt till tak och grovt betonggolv. Kan användas för inomhusaktiviter om vädret så erfordrar. Här kan man ha både lägerbål & kyrksal fö ca 150 personer!


Den norra delen av ladugården är ett förråd med en enkel samlingslokal på andra våningen.


Uthuset

Uthuset består av fyra delar

- Två sovutrymmen i den undre delen av byggnaden, och 2 sovutrymmen i den övre totalt 30 platser


Smedja

En gammaldags smedja har byggts upp på Getsjötorp. Här kan man smida över en koleldad hässja.

Smedjan är öppen för besök. Utnyttjande av smedjan utan tillstånd och handledare är inte tillåtet.


Vindskydd

Det finns tre fasta vindskydd (skärmskydd) på Getsjötorp. Det finns eldstad och grillgaller vid alla vindskydden. Varje vindskydd har sovplats för 8-12 personer. Vid det som ligger bakom (väster) om ladugården finns även enkla bänkar för en större grupp (lämplig plats för t.ex. ett lägerbål).


Kapell

I skogskanten vid backen ner mot sjön ligger ett litet enkelt kapell. Här kan man ha en liten andakt eller en stilla stund för att komma till ro.

Kapellet rymmer ca 15-20 personer.


Klockstapel

På Getsjötorp rings det av tradition till samling och mat i den gamla vällingklockan i den faluröda klockstapeln med spåntak.


Toalett WC

Det finns en WC anläggning som fungerar sommartid. Här finns 10 platser att tillgå. En separat handkappanpassad toalett finns med egen ingång!


Toalett TC

Det finns ett torrdass som fungerar reserv på sommartid. Här finns 5 platser att tillgå. Torrdassanläggning finns att tillgå vintertid.


Sjöstuga

Av virket från det gamla Missionshuset i Östra Eneby byggdes i början av 1960-talet en enkel stuga nere vid badplatsen.


Badplats

Vid den egna badviken finns en badplats med en liten öppen gräsyta. För den bad- och solsugne finns det en härlig flytbrygga. Det finns också en flotte som man kan simma ut till. Badplatsen är bara för de som hyr gården och medlemmarna i Getsjötorp.


Fotbollsplan

Det finns en fotbollsplan med fotbollsmål, dränerad och omlagd 2018.


Gräsytor - tältytor

Det finns gott om gräsytor vid Getsjötorp.

Läger med upp till 400 scouter i tält kan hållas utan att ge avkall på fotbollsplan och lägerbålsyta.


Vedbod

Vedboden är till för de som hyr – här finns alltid material att såga och hugga för eget bruk


Jordkällare

En jordkällare med plats för kylskåpskall mjölk och fil med enkla trähyllor


Vatten

Ett vatterntorn finns med en hydrofortank förser gården med dricksvatten från egen borrad brunn.


Avlopp

Trekammarbrunn finns


El

För att få tillgång till färskt rinnande vatten är solceller installerade 2017. Detta driver vattenpump, varmvattenberedare, ytterbelysnig samt takbelysningar i alla sovrum och köket. Det är begränsat med el och använd det som finns med förstånd. Ladda din telefon är inga problem, men gör gärna det på dagen då tillgången är bäst, batterierna räcker för normalförbrukning,